Noi rețineri în cazul de sclavie din Maramureș, printre care un angajat al DGASPC Maramureș

Noi rețineri în cazul de sclavie din Maramureș, printre care un angajat al DGASPC Maramureș
Publicat: 10/12/2019, 13:13

DIICOT anunță marți că procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a trei persoane, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcționar public angajat al Direcției de Protecție a Copilului Maramureș ca asistent social, însă manager de cazul Projekt Maramureș, este bănuit că a permis membrilor grupului infracțional organizat să își desfășoare activitatea infracțională sub o aparentă legalitate, aceștia obținând nestingheriți foloase patrimoniale necuvenite.

„În fapt, s-a constatat că, inculpatul, deși avea cunoștință că respectivul centru nu era licențiat să funcționeze în condițiile impuse de lege ca și serviciu rezidențail, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licențierii. Totodată, nu a sesizat și nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau dați în familii, încălcându-se hotărârile judecătorești care prevedeau și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situația copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureș și la o simplă discuție cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte”, arată DIICOT.

De asemenea, există indicii că celelalte două persoane reținute, angajate ale asociației care administra centrul, au abordat în mod direct tinerii germani pentru a evita eventuale denunțuri ale acestora cu privire la activitățile concrete la care erau supuși și „au asigurat produsul infracțional reprezentat de câștigurile patrimoniale ilegale obținute de inculpatul S.B. ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză și al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate”.

Luni s-au făcut 12 percheziții în localitatea Vișeul de Sus, județul Maramureș, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei și înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza.

Marți, cei trei inculpați vor fi prezentați în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În septembrie, cinci persone, printre care și liderul grupării, cetățeanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și lipsire de libertate în mod ilegal, în dosarul „Projekt Maramureș”, în care o grupare condusă de o familie de germani este acuzată că a ținut în sclavie mai mulți tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuințele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui „program de reeducare”.

Potrivit motivării Tribunalului Maramureș de arestare a celor 5, tinerii germani din centrul de la Vișeu de Sus erau legați cu funii, înhămați la căruță alături de animale sau ținuți intenționat în ger și în frig sau în ploaie. Magistrații au susținut că toate actele la care au fost supuși minorii germani au fost de natură să creeze grave traume psihice și fizice acestora, unii dintre ei având intenții suicidale din această cauză.

De asemenea, potrivit declarației unuia dintre tineri, a rezultat că acesta a fost supus unor munci forțate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu, de exemplu, „mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ștraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineața de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”.

În motivare se mai arăta că banii pentru funcționarea centrului erau asigurați de statul german și erau însușiți de către membrii grupului infracțional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparență de legalitate. În plus, magistrații au reținut și faptul că liderii grupului infracțional și-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorități locale – poliție, primărie, asistență socială, care le-au facilitat accesul la informații în legătură cu controalele și verificările efectuate periodic de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, astfel încât atunci când se făceau astfel de controale, copiii erau sedați, nu erau lăsați singuri niciodată cu inspectorii și erau supravegheați strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv în cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...